موج سواری در ایران
به طور معمول وقتی حرف از ورزش موج سواری (Surfing) در ایران به میان می آید، اولین سوال مخاطب این است که مگر در ایران هم می شود موج سواری کرد؟ البته این سوال از طرف کسانی که موج سواری را فقط در صفحات نمایشگر خود دیده اند و تصویر موج های بزرگ اقیانوسی را در ذهن دارند طبیعی است

پاسخ سوال ولی برخلاف تصور ذهنی قالب، مثبت است. بله در سواحل جنوبی و شمالی ایران می توان موج سواری را به صورت آماتور فرا گرفت و تمرین کرد. موج های کوتاه برای آموزش های اولیه به خصوص برای کودکان و نوجوانان مناسب تر هستند.
البته برای ورزشکارانی که تمایل داشته باشند موج سواری را به صورت حرفه ای دنبال کنند نیز موج های مناسب وجود دارد. شهرستان چابهار در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان با داشتن سواحلی با موج های مناسب برای موج سواران حرفه ای به بهشت موج سواری


سواری ایران لقب گرفته است.
در سواحل دریای عمان در فصل تابستان متاثر از اقیانوس هند و بادهای موسمی موج های با ارتفاع مناسب موج سواری حرفه ای تشکیل می شود. همچنین سواحل خلیج فارس در استان های هرمزگان و بوشهر و ساحل دریاچه خزر در استان های شمالی در فصل های پاییز و بهار در هنگام وزش بادهای شدید مواج شده و امکان موج سواری فراهم می شود.



ورزش موج سواری چنان مهیج است که کافیست اولین موج را بگیرید و سوار بر تخته موج سواری شوید، دیگر هیچ چیز نمی تواند شما را از برگشتن به دریا و تلاش برای گرفتن موج بعدی باز دارد. البته لازمه این کار آمادگی جسمانی بالا و گذراندن آموزش های لازم زیر نظر مربیان حرفه ای و با صلاحیت می باشد.
اگر به ساحل مناسب برای موج سواری دسترسی ندارید یا می خواهید در آرامش دل به دریا بزنید می توانید به سراغ رشته دیگری از موج سواری بروید. Stand up paddle board یا یه اختصار (SUP) که در


ایران به موج سواری پارویی ترجمه شده است این امکان را برای شما فراهم می سازد تا در دریا و رودخانه، دریاچه و آبگیر و هر کجا که آب با عمق بیش از 50 سانتی متر باشد به ورزش موج سواری پارویی مشغول شوید.
در این رشته ورزشی، ورزشکار بر روی یک برد با طول تقریبی بیش از سه متر و عرض حدودا 80 سانتی متر ایستاده و با کمک پارو در آب جابجا می شود.
به دلیل سهولت در یادگیری و آرامش توام با هیجان روز به روز

به طرفداران این ورزش در سراسر دنیا افزوده می شود. این ورزش در تمام رده های سنی قابل اجرا می باشد و سلامت جسمی و روحی شما را بهبود می بخشد و تجریه ای وصف ناشدنی پیش روی شما می گذارد.
SUP دارای شاخه های متنوعی از جمله آب های آرام (flat water)، آب های متلاطم (open water) و همچنین سرف پدل (surf paddle) می باشد. تورینگ یا سیاحت، یوگا و ماهیگیری از دیگر کاربرد های SUP می باشد.
با استند آپ پدل برد می توانید به جاهای بکر و دست نخورده بروید و در فضای آرام به ورزش، مدیتیشن، ماهیگیری یا اکتشاف بپردازید. وسیله های مورد نیاز این رشته ورزشی شامل تخته board که می تواند صلب یا بادی باشد، پارو paddle، بند محافظ پا leg rop که از فاصله گرفتن تخته از ورزشکار جلوگیری می کند و سایر تجهیزات جانبی می باشد.
ظاهرا اولین کسی که در ایران موج سواری کرده ، خانم اسکی برایتون است. وی قهرمان موج سواری ایرلندی است که توانسته بر برخی از بزرگترین موج های جهان فایق آید.
در 16 سالگی او اولین ایرلندی بود که بر روی سهمگین ترین و کشنده ترین موج در دنیا که در جنوب غربی تاهیتی تشکیل می شود و به نام تیهوپو شناخته می شود، موج سواری کند.
او همچنین دوست دارد اولین کسی باشد که در دور افتاده ترین نقاط جهان موج سواری کند، همان چیزی که او را در سال 2010 به سواحل جنوب شرقی ایران کشاند.
منطقه بلوچستان تنها بخش قابل موج سواری حرفه ای در خط ساحلی طولانی ایران است که به زعم او یکی از فقیر ترین و خطرناک مناطق ایران بود، تصوری که با استقبال و مهمان نوازی گرم بلوچ ها به سرعت تغییر کرد.
خانم برایتون با احترام به فرهنگ منطقه اطمینان حاصل کرد که از
خانم برایتون با احترام به فرهنگ منطقه اطمینان حاصل کرد که از پوشش مناسب برخوردار است و سپس به درون موج های دریای عمان پارو زدن تا اولین زنی باشد که در ایران موج سواری کرده است.
سفر او در یک فیلم کوتاه توسط مستند ساز فرانسوی خانم ماریون پویزو ثبت شد. مستندی که توانست برنده جایزه نیز باشد. خانم برایتون و خانم پویزو بارها به ایران برگشتند و عشق خود به موج سواری را با زنان و کودکان منطقه به اشتراک گذاشتند و با آموزش موج سواری به مردم حاشیه نشین منطقه به آنها در ایجاد تغییرهای اجتماعی کمک کردند.

با تاسیس انجمن ورزش های موج سواری ایران در سال 95 توسط آقای علیرضا رستمی عزت، فعالیت موج سواری در ایران به صورت رسمی آغاز شد و ایران توانست به عنوان یکصدمین عضو انجمن بین المللی موج سواری پذیرفته شد.
با برگزاری دوره های متعدد داخلی و بین المللی پرورش مربی در رشته های موج سواری و استندآپ پدل برد به سرعت انجام شد و اینک علاقه مندان می توانند در همه جای ایران به مربیان آموزش دیده دسترسی داشته باشند.
همچنین ایران توانست در مسابقه های بین المللی چین در سال 2019 شرکت کند و مقام قهرمانی در مسابقه های استند آپ پدل برد ماده 500 متر را توسط خانم بیشه کلایی به دست آورد.
فعالیت مستمری انجام شده است که تداوم آن می تواند فعالین این ورزش نو پا را به موفقیت های بیشتر در سطوح مختلف بین المللی امیدوار کند.