فصلنامه شکار و ماهیگیری

اول حفاظت، بعد شکار

شکارچیان گرد هم آمده‌اند و تشکل مستقل خود را تشکیل داده‌اند. آنها یک شعار هم برای خود در نظر گرفته‌اند: اول حفاظت، بعد شکار. اعضای این تشکل می‌گویند شکارچیانند که  باید در حفاظت از حیات وحش مشارکت فعال  داشته باشند. 

کارشناسان حاضر در مراسم اعلام موجودیت این تشکل گفته‌اند که وجود چنین نهادی می‌تواند فاصله سازمان حفاظت محیط زیست و شکارچیان قانونی را کم کند، بر رفتار شکارچیان غیرمجاز تاثیرگذار باشد و این به نفع طبیعت و حیات وحش خواهد بود.

مراسم اعلام موجودیت «انجمن ترویج حفاظت از حیات‌وحش و بهره‌برداری پایدار» که جمعی از شکارچیان آن را به ثبت رسانده‌اند، صبح روز جمعه 14 آبان در موزه حیات‌وحش دارآباد برگزار شد.

 این تشکل مردم نهاد با هدف آموزش علاقه‌مندان 

به شکار، جلب مشارکت آنها در حفاظت حیات‌وحش و تلاش برای کاهش و توقف شکار غیرمجاز توسط جمعی از شکارچیان پیشکسوت و کارشناسان حوزه حیات‌وحش تشکیل شده است.

دکترمجید نواییان، مدیر موزه حیات‌وحش دارآباد در مراسم اعلام موجودیت این تشکل با ابراز خرسندی از تشکیل این سازمان مردمی طی سخنانی گفتند: «شکل‌گیری چنین تشکلی یک نیاز در جامعه ما بود چرا که شکارچیان بخش مهم و تاثیرگذاری از علاقه‌مندان به طبیعت را تشکیل می‌دهند و احتیاج داریم که این گروه مشارکت منسجمی در حفاظت از حیات‌وحش داشته باشند و به علاوه آموزش علاقه‌مندان به شکار نیز از دیگر مسائل مهمی است که باید در کشور داشته باشیم و از طریق این تشکل‌ها می‌توانیم این آموزش را دنبال کنیم.»

 

 

سپس آقای مهندس سیامک حبیبی، عضو هیئت موسس انجمن ترویج حفاظت از حیات‌وحش و بهره‌برداری پایدار نیز در سخنان کوتاهی به ضرورت تشکیل این انجمن اشاره کرد و گفت: «در کشورهایی که مدیریت حیات وحش از وضعیت مناسبی برخوردار است، شکارچیان نیز تشکل‌هایی قوی دارند و یکی از مهم‌ترین گروه‌ها برای کمک به حفاظت محسوب می‌شوند.» 

 

 بنابر این « شکارچیان باید یکی از گروه‌هایی باشند که بیش از همه در مقوله حفاظت مشارکت داشته باشند و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته تنها کسانی می‌توانند مجوز شکار دریافت کنند که هم آموزش صحیح دیده‌اند و هم در امر حفاظت مشارکت فعال بوده اند.»

آقای حبیبی ادامه دادند که «این انجمن هم در پی همین موضوع است» و ابراز امیدواری کرد «به زودی همه دوستان علاقه‌مند به شکار به ما بپیوندند و بتوانیم در بهبود وضعیت طبیعت و حیات‌وحش کشور تاثیرگذار باشیم».

در ادامه این مراسم آقای مهندس حمیدرضا میرزاده، عضو کارگروه مشورتی ارتباطات، آموزش و آگاهی‌بخشی کنوانسیون تنوع زیستی طی سخنانی تشکیل انجمن‌ها و تشکل‌های حامی طبیعت را یک ضرورت در امر حفاظت و بهره‌برداری پایدار برشمرد و گفت: «در گذشته رابطه شکارچیان و سازمان شکاربانی و سازمان حفاظت محیط زیست شکاف کمتری داشت و در بسیاری مواقع این ارتباط نوعی همکاری بود اما در سال‌های اخیر فاصله زیادی بین سازمان متولی و شکارچیان به عنوان یکی از حامیان اصلی موضوع حیات‌وحش افتاده است که به نفع طبیعت و حیات‌وحش نیست.»

 

وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: «یکی از دستاوردهای تشکیل اصناف و انجمن‌ها، شکل‌گیری نوعی هنجار، ارزش و کد رفتاری در گروه‌های مختلف است و همین هنجارها جلوی بسیاری از ناهنجاری‌ها را می‌گیرد.

 

مطمئنم این انجمن نیز می‌تواند بر رفتار برخی افراد که کماکان اقدام به شکار غیرمجاز می‌کنند تاثیرگذار باشد و با تبیین ارزش‌های خود و آموزش شکارچیان، اثری چشم‌گیر در کاهش شکار غیرمجاز در کشور داشته باشد.»

 

آنگاه آقای مهندس کمال عظیمی‌نیا از اعضای هیئت موسس این انجمن نیز به تشریح ساختار و روند شکل‌گیری این انجمن پرداخت و گفت: «قدمت تشکیل باشگاه شکار در ایران از قدمت تصویب قانون شکار بیشتر است. چرا که سال‌ها پیش از تصویب قانون شکار، شکارچیان باشگاه خود را داشته‌اند و در بسیاری موارد همین باشگاه‌‌ها بودند که قبل به وجود آمدن تشکیلات حفاظت از طبیعت، 

از شکارگاه‌ها و زیستگاه‌های طبیعی حفاظت می‌کردند.»

او ادامه داد: «امروز هم اگر علاقه به بهره‌برداری از طبیعت داریم، وظیفه ما این است که در حفاظت آن مشارکت جدی داشته باشیم. به خاطر همین هم ما شعار اول حفاظت، بعد شکار را برای انجمن انتخاب کرده‌ایم.»

آقای مهندس هوشنگ ضیایی، کارشناس پیشکسوت سازمان حفاظت محیط زیست نیز با حضور در این مراسم طی سخنان کوتاهی تشکیل این انجمن را به فال نیک گرفت و گفت: «در گذشته شکارچیان کمک‌های مهمی به سازمان حفاظت محیط زیست می‌کردند. به طور مثال در روزهای پس از انقلاب تصور نادرستی درباره سازمان و زیستگاه‌ها وجود داشت و برخی از مردم تصور می‌کردند که حیات‌وحش اموال سلطنتی است. گارد سازمان هم خلع سلاح شده بود.

 در آن زمان این شکارچی‌ها بودند که به کمک سازمان آمدند و بخش مهمی از زیستگاه‌ها توسط شکارچیان حفظ شد.» 

او اضافه کرد: «بهترین محیط‌بانان و کارشناسان سازمان هم ابتدا شکارچی بودند و بعد جذب سازمان شدند.

در پایان این مراسم، دکترعبداله سالاری، عضو هیئت موسس انجمن ترویج حفاظت حیات‌وحش و بهره‌برداری پایدار که به تازگی 

از کنفرانس ونمایشگاه شکار{One with Nature} در کشور مجارستان بازدید کرده است، گزارشی از حضور در این نمایشگاه و نمونه‌های خارجی تشکل‌های مشابه شکارچیان در کشورهای مختلف جهان را ارائه کرد. 

وی در سخنانش اعلام کرد در کشورهای پیشرو در امر حفاظت و بهره برداری پایدار مفهوم شکارچی انفرادی منسوخ شده است و تشکلها و کلوپهای شکار هستند که با حفاظت ازجمعیتهای حیات وحش بهره برداری پایدار برای خود و نسلهای آتی، حفظ حیات وحش را تضمین می کنند.

 در اختتامیه  مراسم آقای دکتر سالاری به بیان دستاوردهای این انجمنها در حوزه های آموزشی،پژوهشی و اجرایی پرداخت. 

فصلنامه شکار و ماهیگیری برپایی چنین تشکلی

را گرامی داشته و موفقیت آنها را خواستار است. این

نشریه شما خوانندگان محترم را در جریان فعالیتهای

این تشکل قرار خواهد داد.

Hunting Fishing Magazine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print