فصلنامه شکار و ماهیگیری

شکار اخلاقی و جوانمردانه چیست؟

کدام جنبه ها در به موفقیت رسیدن در شکار اخلا قی است؟ آیا شکار جوانمردانه واقعا جوانمردانه است؟

ماچگونه شکار اخلاقی را و خودمان را به عموم جامعه نشان می دهیم؟
از آنجا که مردم هرروز از طبیعت دورتر می شوند، شکار شاید کمترمورد علاقه باشد. همه می خواهند از حیات وحش حفاظت کنند و برای بسیاری از مردم شکار بعنوان ابزاری برای حفاظت ملموس نیست.
حمایت از حیات وحش با کشتن آنها؟! آیا امکان پذیر است؟ ضد شکارها ذهن خود را بسته اند ولی هنوز تعداد افراد غیرشکارچی که نیاز به توجه و احترام ویژه شکارچیان دارند بسیار زیاد است.
گپ و گفتگو در مهمانی ها و مجالس راجع به موضوعاتی مانند مزایای گوشت ارگانیک و مقایسه آن با گوشتهای تولید انبوه شده و فرآوری شده و نحوه تهیه آنها در کشتارگاههای صنعتی، روابط صید و صیادی (prey-predator )درحیات وحش و تفاوت قائل شدن بین یک فرد از جمعیت با کل جمعیت از یک گونه و سرانجام رسیدن به شکار جوانمردان.

تعریف Crocket and Boone از شکار جوانمردانه

دنبال کردن و به دست آوردن اخلاقی، ورزشی و قانونی گونه های آزاد وحشی به طوریکه برای شکارچی برتری نامناسب و ناجوانمردانه به نسبت حیوان قابل شکار قائل نشود.آیا ابزارهای شکار خیلی پیشرفته نشده اند؟

 اما شکارچیها برتری نابرابری دراین زمینه دارند. آیا اینطور نیست؟
بسیاری از مردم فکر میکنند شکار یعنی رفتن به طبیعت و شلیک یک گلوله درجهت حیوان و بعد از آن گرفتن یک عکس یادگاری ودرنهایت بارکردن آن عقب ماشین دودیفرانسیل.
فیلمهای شکار به طور معمول چنین تصویری را القا می کنند. پس جوانمردی کجای این روند می گنجد؟

 چقدر شامل دنبال کردن ورزشی  دراین فرآیند است؟دلیلها و توضیحها ماباید فراتر از مبلغ پرداختی برای پروانه شکار باشد تابه حفظ گونه کمک شود.درغیراینصورت تفاوت مابایک قصاب چیست؟
اوایل دهه 80 میلادی زمانیکه باروتهای بی دود پا به عرصه حضور گذاشت و کمی بعداز آن وسایل نقلیه موتوری جایگزین اسب و قاطرها شد و هواپیماها شکارچیها رابه نقاط دوردست میفرستادند، شکارچیها دوربین های 

تعریف Crocket and Boone از شکار جوانمردانه

صدها سال قبل شاهزادگان و متمولین بااستفاده ازنیروی انسانی به شکار می پرداختند. دراین شیوه با خیل عظیمی از نیروی انسانی حیوانات به یک منطقه محصور یا آب سوق داده میشوند که به این شیوه شکار جرگه میگفتند و حیوانات قتل عام میشدند. ما میخواهیم ازاین نوع کشتار جلوگیری می کنیم.
درمحیط های طبیعی که همه چیز به وسیله تورها و دیوارهاو مرزها محصور شده آیا مفهوم آزادو وحشی رعایت میشود؟ جواب مثبت است، تازمانی که زیستگاه به اندازه کافی بزرگ باشد میتوانیم بپذیریم. ولی حیواناتی که دریک قفس برای منظور خاصی پرورش داده شده اند شامل مفهوم آزاد و وحشی نمی شوند.

شکار جوانمردانه ، قانون و فرهنگ

بعضی از شکارچی ها یک قدم در زمان به عقب گذاشته اندو باکمان و تفنگهای سرپر به شکار می پردازند. تکنولوژی حتی آنها را هم تحت تاثیر قرارداده ولی درنهایت با تمام پیشرفتها این سلاح ها یک سلاح کوتاه برد هستند.
امروزه قانون، شکار جوانمردانه را پشتیبانی و اجرا می کند.
شکاراز درون اتومبیل ممنوع است.شکار معمولا بعداز تاریک شدن هوا ممنوع است.طعمه گذاری، صدای الکترونیکی و استفاده از سلاح های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در شکار ممنوع است.شکار درکومه و برسر آبشخور ممنوع است. شکار با مواد منفجره و تخریب لانه حیوانات ممنوع است.
همه اینها خوب است ولی شکار جوانمردانه از ما می خواهد برداشت به نحوی باشد که حفاظت، حمایت و پایداری جمعیت کل آن گونه را تضمین نماید.

دکتر عبداله سالاری - دکترای تخصصی اکولوژی و مدیریت حیات وحش
عضو متخصص شورای جهانی حفاظت و شکار(CIC)

دوچشمی رابه کارگرفتند و تلسکوپها و سلاح های نمیه خودکار با خشابهای فشنگ متعدد دردسترس آنها قرار گرفت.همه این امکانات شاید برای شکارچیان عاج را که با تفنگ های سرپر بابرد محدود و لگد سرسام آور به شکار میپرداختند و یا شکارچیان گوزنی که با تفنگهای لوله بلند به شکار می رفتند ویا کومه نشینانی که باتفنگ های چخماقی نسل بایسونها را به ورطه انقراض کشاندند شگفت آور باشد و میتوانستند دههها زودتر با شلیکهای کمتر و دقیق تر کار انقراض گونه ها را بااین ابزارهای دقیق به پایان برسانند.

به نظرشما ارنست همینگوی باداشتن GPS ،فاصله یاب لیرزی، پهباد، دوربین تله ای، تلفنهای هوشمند واپلیکشن های پیداکردن بهترین راه حل برای تیراندازی و سلاح و کالیبرهایی که هزاران متر دورتر را دقیق مورد اصابت قرارمی دهند چه میتوانست بکند؟

درواقعیت مابرخی ازاین امکانات را به کار میگیریم، ولی به نظرتان آیا ماخیلی زیاده روی نکرده ایم؟
این شورواشتیاق بی منطق درتیراندازی دوربرد(
 long range)به حیوانات استان مجاور مارابه کجا می برد؟

باتوجه به پیشرفتهای تکنولوژیکی چه میتواند توجیه دنبال کردن اخلاقی-ورزشی شکار درطبیعت باشد؟

اصولی که شکارچی باید در اولویت شکار حیوان قراردهد و از صمیم قلب به آن معتقد و به آنها عمل کند عبارتند از:
1 -شناخت و اطاعت از قوانین و اصرار بر حسن اجرای آن توسط دیگران
2 -درک اینکه چه چیزی نه فقط قانونی است بلکه چه چیزی افتخار و اخلاقی است.
3 -تعریف کشتار ناجوانمردانه وقتی که حیوان هیچ راه معقولی برای فرار نداشته باشد.
4 -توجه ، اهمیت و احترام به تمامی گونه های حیات وحش و اکوسیستم هایی که آنها را حفاظت می کنند و این شامل استفاده کامل از حیوان شکارشده می شود.
5 -تنها معیار و مقیاس موفقیت،درشکارهای انجام شده نباشد بلکه کیفیت شکار تروفه لحاظ در نظر قرار گیرد.
6 -پذیرش عدم »تضمین موفقیت« در سفر شکار 

7 -استفاده از تکنولوژی به نحوی که کمرنگ کننده اهمیت توسعه و یادگیری مهارتهای شکارچی نباشد و یا سطح شکارچی را به یک تیرانداز دقیق کاهش دهد.
8 -شناخت محدودیتهای خود و وسیع کردن توانایی ماهرخ رفتن و نزدیک شدن به جای اضافه کردن فاصله تیراندازی 

9 -کسب افتخار از تصمیماتی که درشکار گرفته می شود و پذیرش
مسئولیت تمامی اعمال خود درشکارگاه.

به نظرشما ارنست همینگوی باداشتن GPS ،فاصله یاب لیرزی، پهباد، دوربین تله ای، تلفنهای هوشمند واپلیکشن های پیداکردن بهترین راه حل برای تیراندازی و سلاح و کالیبرهایی که هزاران متر دورتر را دقیق مورد اصابت قرارمی دهند چه میتوانست بکند؟
درواقعیت مابرخی ازاین امکانات را به کار میگیریم، ولی به نظرتان آیا ماخیلی زیاده روی نکرده ایم؟
این شورواشتیاق بی منطق درتیراندازی دوربرد(long range )به حیوانات استان مجاور مارابه کجا می برد؟

باتوجه به پیشرفتهای تکنولوژیکی چه میتواند توجیه دنبال کردن اخلاقی-ورزشی شکار درطبیعت باشد؟

این خود شکارچی است که همه چیز را تغییر می دهد.شکارچی ها به طور کلی انسانهای محافظهکاری هستند. تغییر از نوع سلاح، نوع باروت و لوازم مورداستفاده در شکار به طور کلی در آنها با نوعی سوءظن انجام میشود.
در حال حاضر تعدا کمی از شکارچیان حیوانات را برای غذا یا برای دفاع از خود می کشند ولی متاسفانه بسیاری از ما به طور سرسام آوری نتیجه گرا شده ایم.
اگر ما بعداز یکسال تمرین و ممارست در ورزش و تیراندازی، یک هفته مرخصی دریک دوره کاری فشرده، سفر به دوردست و رنج سفر و پرداخت هزینه های فراوان در طول سفر بدون کسب یک شکار تروفه به خانه برگردیم، آیا به شکار رفته ایم؟ یا ما شکست خورده ایم؟
من می گویم تفاوت معنا داری بین من میخواهم شلیک کنم به ….. با می خواهم یک …… را شکار کنم وجود دارد.
برای نشان دادن این تفاوت و کسب اطمینان تداوم فرهنگ شکار باید یک شکارچی باانگیزه تمام عشق به محیط های طبیعی و حیات وحش، مشارکت و هم افزایی درحفاظت از زیستگاه و گونه های حیات وحش، برای نسلهای آتی را گسترش و تعمیم دهد.فصلنامه شکار و ماهیگیری

Hunting Fishing Magazine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print